Bahan A:
12 biji telur (Gred B)
200gm Gula halus
250gm tepung Hong Kong
170gm Serikaya (tin kecil)
50gm serbuk santan
50gm Horlicks
1 sk esen vanilla
1 sm ovallate
Bahan B:
454gm Butter Golden Churn
400gm Susu pekat manis
Bahan C:
Chocolate chip @ kismis hitam secukupnya
pewarna merah
pewarna hijau
Cara Membuatnya:
1. Pukul bahan B hingga putih & berkrim. Ketepikan adunan B.
2. Pukul telur, gula, ovallate & esen vanilla supaya telur berbuih sedikit. Kemudian masukkan tepung HK & pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi putih & berkrim.
3. Masukkan serbuk santan, serikaya & horlicks. Pukul sehingga semuanya sebati. Siap adunan A, masukkan kedalam bekas yang lebih besar.
4. Campurkan adunan A & adunan B. Gaul dengan menggunakan senduk sehingga semuanya sebati.
5. Bahagi adunan kepada 3 bahagian supaya dapat hasilkan:
- 3 lapis hijau
- 2 lapis kuning (plain)
- lapis selebihnya merah.
6. Bakar warna hijau dahulu, diikuti plain & diikuti warna merah sehingga habis.
7. Utk setiap lapisan merah, taburkan chocolate chip.
** rasa kek ini agak manis yer...... korang bolehlah kurangkan cikit gula or susu yang digunakan... selamat mencuba...........
0 ulasan:
Catat Ulasan