Bahan-Bahan
500 gm mentega golden churn
200 gm gula halus
390 gm susu pekat
150 gm horlick
200 gm jem buah-buahan (saya gunakan jem black current)
300 gm tepung hongkong
10 biji telur gred A
1 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil pewarna purple - sue guna satu lagi warna
Cara
>> Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. (selama kira-kira 3-4 minit).
>>Di dalam bekas yg lain, pukul telur sehingga kembang (kira-kira 3-4 minit).
>> Campurkan adunan mentega dan telur, pukul hingga sebati atau selama 2 minit.
>>Masukkan susu pekat, jem, Horlick dan tepung. Pukul selama 2 minit.(dgn speed sederhana)
>> Ambil 12 senduk lauk adunan dan ketepikan utk dibuat 3 lapisan bawah dan 3 lapisan atas- 1 lapis 2 senduk adunan. Kemudian bubuhkan dgn sedikit pewarna kuning. Yg selebihnya, saya bahagikan kpd 3 bahagian- merah, hijau dan jingga (oren).
>>Tuang 2 senduk adunan kuning ke dalam loyang 9" x 9" yg telah dialas kertas dan digris. >>Bakar sehingga 3 lapis adunan kuning ini dgn api grill, suhu 180 -200 darjah).
>>Masukkan adunan merah, hijau (& oren) ke dalam botol sos berasingan. Bila 3 lapisan kuning tadi dah masak, paipkan secara menyerong (diagonally) adunan hijau berselang-seli dgn merah dan oren sehingga menutupi lapisan bawah. Bakar pada suhu yg sama sehingga lapisan masak.
>> Kemudian, paipkan pula lapisan 3 warna tadi secara bertentangan dengan lapisan sebelumnya. Ulangi proses ini sehingga adunan selesai.
>> Untuk lapisan atas, gunakan adunan kuning yang masih ada 6 senduk tadi utk membuat 3 lapisan. Bakar seperti biasa dgn api grill sehingga masak.
0 ulasan:
Catat Ulasan